Romania este in continuare atractiva pentru dezvoltatorii de centre comerciale, iar polul investitiilor ramane Bucurestiul, a afirmat directorul BSS, Lucian Paul Anghel.

El a mentionat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca aceasta piata este intr-o usoara crestere, insa pe termen mediu vor avea de castigat mall-urile neconventionale.

In plus, chiar daca Bucurestiul este in continuare competitiv, el nu se poate compara totusi cu alte orase din Polonia, de exemplu, deoarece principalul dezavantaj ramane puterea redusa de cumparare.

Totusi, in Capitala a fost inaugurat recent Promenada Mall, in zona Aviatorilor, care a strans peste 45.000 de vizitatori doar in prima zi.

Un alt mare centru comercial care ar trebui sa se ridice pana in 2015 este Mega Mall Pantelimon, un superproiect de 75.000 de mp anuntat inca din 2008, dar care a suferit mai multe amanari.

De asemenea, pana in 2016 ar trebui sa fie inaltat si Parklake Plaza, langa parcul si lacul Titan.

Lucian Paul Anghel a mai aratat ca recenta criza economica a schimbat comportamentul investitorilor, astfel ca acestia sunt mult mai atenti ce proiecte demareaza.

Lucian Anghel BSS

Lucian Anghel BSS

Cum evaluati piata mall-urilor din Bucuresti? Unele centre comerciale se deschid, iar altele dau faliment. Mai poate suporta piata altele noi?

La ora actuala, piata mallurilor este inca intr-o usoara crestere, mai ales in centrele urbane mari din tara (de exemplu, recent inauguratul mall AFI din Ploiesti), dar tendinta se va plafona in orizontul de timp mediu. Sunt necesare studii detaliate de (pre) fezabilitate, pentru a minimiza riscurile si evita esecurile. In perspectiva, vor avea castig de cauza mallurile neconventionale, cu o componenta substantial de socializare.

Este Romania competitiva cu vecinii si alte state dn UE la capitolul proprietati imobiliare si spatii pentru centrele comerciale? Care sunt avantajele si care sunt dezavantajele tarii noastre?

Cred ca evaluarea poate fi facuta in functie de amplasamente si de tipurile de asset-uri. De exemplu, Bucurestiul pare sa fie inca competitiv, din moment ce sunt planificate inca cel putin trei mall-uri pentru urmatorii ani. Un dezavantaj, insa, pentru Romania il poate constitui mentinerea puterii reduse de cumparare, comparativ, de exemplu cu Polonia.

Ce tendinte in acest domeniu se observa dupa anii dupa criza, in comparatie cu cei de dinaintea crizei?

Investitiile se fac cu mult mai multa atentie si cu o mai solida fundamentare, bugetele sunt recalibrate in scadere, inovatia si creativitatea incep sa faca diferenta.

In alta ordine de idei, unul dintre serviciile pe care le ofera BSS este transformarea cladirilor in proprietati Green. Ce inseamna mai exact acest lucru si cat de important este impactul asupra mediului al cladirilor?

Vorbim de un serviciu unic de eficientizare energetica, care are la baza finantarea, solutia tehnica si operarea pentru a obtine o reducere a consumului de utilitati inca din primul an, pentru beneficiar, acesta nefiind nevoie sa investeasca in echipamente. Recuperarea se face din economiile rezultate.

Ce tehnici folositi pentru eficientizarea cladirilor si scaderea costurilor de intretinere?

– analiza bilantului energetic

– upgradarea si optimizarea parametrilor de functionare a echipamentelor cladirii

– automatizarea locala si centralizata

– analiza termografica a cladirii si echipamentelor

BSS este un important furnizor de servicii integrate de Property & Facility Management pentru toate tipurile de cladiri moderne, cu un portofoliu de peste 200 de cladiri si spatii aferente, totalizand circa 3 milioane mp.

Printre clienti se afla CEZ Romania, CA Immo, Petrom City, Immofinanz, Continental, River Place Sema Parc, ProLogis, AFI Palace Cotroceni, Hornbach Romania si Delhaize Mega Image.

Sursa: Ziare.com

Cat timp va mai ramane Romania tara mall-urilor – Interviu Domnul Lucian Paul Anghel BSS

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*