Curăţenia este un sector de activitate de milioane de euro în care lucrează milioane de lucrători din toată Europa, majoritatea lucrând în întreprinderi mici. În orice loc de muncă se face curăţenie. Coexistă numeroase modele demografice şi de ocupare a forţei de muncă, ceea ce face dificilă asigurarea securităţii şi sănătăţii lucrătorilor din domeniul curăţeniei. Cu toate acestea, pornind de la o mai bună înţelegere a condiţiilor de muncă ale lucrătorilor, condiţiile pot fi îmbunătăţite, după cum îşi propune să demonstreze acest reportaj web.

Curăţenia este o activitate generică – se efectueză în toate sectoarele de activitate şi în toate locurile de muncă, iar sectorul curăţeniei s-a dovedit a fi, timp de mai mulţi ani, unul dintre cele mai dinamice sectoare şi unul dintre cele mai mari servicii pentru sectoarele de afaceri din Uniunea Europeană. Structura ocupării forţei de muncă include de la mari întreprinderi publice şi private, care angajează sau subcontractează mulţi lucrători în domeniul curăţeniei, până la lucrători „independenţi”. Femeile reprezintă majoritatea lucrătorilor în domeniul curăţeniei, iar majoritatea dintre acestea sunt lucrători migranţi. Munca este de obicei temporară, iar timpul şi programul de lucru sunt neregulate. Lucrătorii din domeniul curăţeniei trebuie să facă faţă faptului că sunt percepuţi ca fiind „doar lucrători în domeniul curăţeniei”, că experienţa şi calificările lor nu sunt luate în considerare şi că munca lor este „invizibilă” – curăţenia la locurile de muncă se face noaptea şi este considerată implicită. Pericolele şi riscurile cu care se confruntă lucrătorii din domeniul curăţeniei sunt:

• expunerea la substanţe periculoase, inclusiv agenţi biologici care pot provoca astm, alergii şi infecţii transmisibile prin sânge

• zgomot şi vibraţii

• alunecări, împiedicări şi căzături, în special în timpul curăţeniei cu apă

• pericole electrice cauzate de echipamentul de lucru

• riscurile afecţiunilor musculo-scheletice

• munca în izolare, stresul profesional, violenţa şi intimidarea la locul de muncă

• timpul de lucru neregulat şi modele de muncă neregulate

Prevenirea vătămării lucrătorilor din domeniul curăţeniei necesită schimbări nu numai la nivelul societăţilor de curăţenie, dar şi în percepţia noastră despre curăţenie şi a modului de obţinere a serviciilor de curăţenie. Schimbarea modelelor de ocupare a forţei de muncă, cum ar fi trecerea de la curăţenia în timpul nopţii la cea în timpul zilei, achiziţii mai bune, care să ia în calcul valoarea, şi nu numai preţul, şi o mai bună legătură între client şi societatea de curăţenie pot reduce în mod direct riscul apariţiei pericolelor la care sunt expuşi lucrătorii în domeniul curăţeniei.

Sursa: https://osha.europa.eu

Lucratorii din industria curateniei

Lucratorii din industria curateniei

Lucrătorii din sectorul curăţeniei

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*