ORDIN  pentru modificarea şi completarea Metodologiei de autorizare a furnizorilor de  formare profesională a adulţilor, aprobată prin Ordinul ministrului muncii,  solidarităţii sociale şi familiei şi al ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului  nr. 353/5.202/2003
În temeiul prevederilor art. 10 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 410/2004 privind organizarea  şi  funcţionarea Ministerului Educaţiei  şi Cercetării  şi ale art. 17 din Hotărârea Guvernului nr. 737/2003  privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale  şi Familiei, cu modificările şi  completările ulterioare,  având în vedere prevederile art. 30 alin. (4) şi ale art. 32 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare  a prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, aprobate prin  Hotărârea Guvernului nr. 522/2003, cu modificările şi completările ulterioare,  ministrul educaţiei  şi cercetării  şi ministrul muncii, solidarităţii sociale  şi familiei emit  următorul ordin: 
ART. 1
Metodologia de autorizare a furnizorilor de formare profesională a adulţilor, aprobată prin Ordinul  ministrului muncii, solidarităţii sociale  şi familiei  şi al ministrului educaţiei, cercetării  şi tineretului nr.  353/5.202/2003, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 774 din 5 noiembrie 2003, se  modifică şi se completează după cum urmează:
1. Articolul 1 va avea următorul cuprins:
„ART. 1
În sensul prezentei Metodologii de autorizare a furnizorilor de formare profesională a adulţilor,  denumită în continuare metodologie, autorizarea reprezintă procesul în urma căruia furnizorii de formare  profesională, prevăzuţi la art. 2 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei  Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.  522/2003, cu modificările ulterioare, denumite în continuare norme metodologice, pot organiza programe  de formare profesională finalizate cu certificate de calificare sau de absolvire cu recunoaştere naţională.”
2. Alineatul (2) al articolului 2 va avea următorul cuprins:
„(2) În vederea autorizării furnizorilor de formare profesională, Consiliul Naţional de Formare  Profesională a Adulţilor înfiinţează comisii de autorizare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti,  denumite în continuare comisii de autorizare.”
3. Alineatul (1) al articolului 4 va avea următorul cuprins:
„ART. 4
(1) Autorizarea furnizorilor de formare profesională se face pe baza criteriilor de evaluare, pentru o  perioadă de 4 ani, pentru fiecare dintre calificările, ocupaţiile, grupările de competenţe pentru care  furnizorii de formare profesională organizează programe de formare profesională.”
4. După alineatul (2) al articolului 7 se introduce un nou alineat, alineatul (2)^1, cu următorul cuprins:
„(2)^1 În situaţia în care, în urma evaluării iniţiale sau în baza certificatelor de competenţă, se constată că participanţii la programul de formare profesională deţin anumite competenţe, durata pregătirii se va  reduce corespunzător, fără a depăşi însă 50%, potrivit anexei nr. 3.”
5. Alineatul (1) al articolului 9 va avea următorul cuprins:
 „ART. 9
(1) Procedura de evaluare a programului de formare profesională de către beneficiarii acestuia vizează:  conţinutul programului, modul de desfăşurare a procesului de formare, prestaţia formatorilor şi aspectele  organizatorice.”
6. Alineatele (1) şi (4) ale articolului 10 vor avea următorul cuprins:
„ART. 10
(1) Resursele umane ale programului de formare profesională se referă la persoanele cu atribuţii de  pregătire teoretică şi practică, denumite în continuare formatori.   ………………………………………………………………..
(4) Pe durata efectuării practicii la agenţii economici, supravegherea  şi îndrumarea participanţilor la  programul de formare profesională sunt asigurate atât de formatori numiţi de furnizorul de formare  profesională, cât şi de personalul de specialitate numit de fiecare agent economic.”
7. Literele a), b) şi c) ale alineatului (1) al articolului 11 vor avea următorul cuprins:
„a) furnizorul de formare profesională trebuie să asigure spaţii adecvate pentru pregătirea teoretică şi  practică, pentru cel puţin un ciclu de pregătire în avans faţă de momentul în care se solicită autorizarea;
b) furnizorul de formare profesională trebuie să îi asigure fiecărui participant la programul de formare  profesională posibilitatea să-şi desfăşoare activitatea practică şi totodată să fie supravegheat şi îndrumat  de către formator şi de personalul de specialitate numit de agentul economic;
c) spaţiile pentru pregătirea teoretică trebuie dotate cu echipamente de prezentare de tipul: tablă,  flipchart, calculatoare, retro/videoproiectoare, aparatură video/TV etc.  şi cu materiale demonstrative  (planşe, casete video, software specializat etc.), conform programei de pregătire;”
8. După alineatul (2) al articolului 11 se introduc două noi alineate, alineatele (3)  şi (4) cu următorul  cuprins:
„(3) În situaţia în care pregătirea practică se desfăşoară la agenţii economici, dovada existenţei spaţiilor  de desfăşurare a pregătirii practice, prevăzute la alin. (1) lit. d), se face prin contract încheiat între furnizor  şi agentul economic respectiv.
(4) Prin contract furnizorul de formare profesională se asigură  că agentul economic are autorizaţiile  prevăzute de lege  şi pune la dispoziţie participanţilor spaţii de pregătire, dotarea corespunzătoare  programei de pregătire  şi personal specializat pentru supravegherea  şi îndrumarea participanţilor la  programul de formare profesională.”
9. Alineatul (1) al articolului 14 va avea următorul cuprins:
„ART. 14
(1) Cererea de autorizare, însoţită de dosarul de autorizare, se depune, direct sau prin poştă, cu  confirmare de primire, la secretariatul tehnic al comisiei de autorizare din judeţul în care furnizorul de  formare profesională are sediul social. Modelul cererii de autorizare este prevăzut în anexa nr. 5.”  10. Alineatul (2) al articolului 15 va avea următorul cuprins:
„(2) În cazul în care se constată nereguli ale documentaţiei depuse, secretariatul tehnic comunică acest  fapt furnizorului de formare profesională care a solicitat autorizarea, în termen de 5 zile de la data  înregistrării cererii de autorizare. Furnizorul de formare profesională are o singură dată posibilitatea de a  remedia aceste nereguli, în termen de 30 de zile de la data notificării.”
11. Alineatele (1), (2) şi (4) ale articolului 16 vor avea următorul cuprins:
„ART. 16
(1) Potrivit art. 21 din normele metodologice, pentru evaluarea furnizorilor de formare profesională în  vederea autorizării, comisiile de autorizare folosesc specialişti ale căror pregătire şi experienţă au legăturădirectă cu ocupaţia pentru care se solicită autorizarea.
(2) Desemnarea specialiştilor pentru evaluarea furnizorului se face, prin rotaţie, dintre specialiştii ale  căror pregătire şi experienţă au legătură cu ocupaţia pentru care se solicită autorizarea.
    ………………………………………………………………..
(4) În cazul în care comisia de autorizare nu poate selecta specialişti pe plan local, apelează la  specialişti din listele altor comisii.”
12. Alineatul (1) al articolului 17 va avea următorul cuprins:
„ART. 17
(1) Dosarele de autorizare complete sunt analizate de către comisia de autorizare.”
13. Alineatul (2) al articolului 18 va avea următorul cuprins:
 „(2) Fiecare specialist consemnează independent rezultatele evaluării în Raportul de evaluare, al cărui  model este prezentat în anexa nr. 8, şi îl depune la secretariatul tehnic.”
14. După alineatul (2) al articolului 18 se introduc două noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu următorul  cuprins:
„(3) Dacă specialistul constată că anumite criterii nu sunt îndeplinite, notifică acest fapt furnizorului de  formare profesională evaluat şi ataşează o copie a notificării la raportul de evaluare.
(4) În termen de 30 de zile de la data notificării, pentru continuarea procedurii de autorizare, furnizorul  de formare profesională trebuie să prezinte comisiei de autorizare dovezi privind îndeplinirea criteriilor de  autorizare.”
15. Alineatul (1) al articolului 19 va avea următorul cuprins:
„ART. 19
(1) Comisia de autorizare, întrunită la cererea preşedintelui acesteia, conform art. 18 şi 19 din normele  metodologice, soluţionează cererea de autorizare în termen de maximum 45 de zile de la data înregistrării  acesteia sau, după caz, de la data remedierii neregulilor constatate potrivit art. 15 alin. (2), art. 17 alin. (2),  respectiv art. 18 alin. (3) din prezenta metodologie.”
16. Articolul 20 va avea următorul cuprins:
„ART. 20
Secretariatul tehnic transmite furnizorului de formare profesională decizia comisiei de autorizare privind  acordarea sau neacordarea autorizaţiei, inclusiv motivarea acestei decizii, în termen de 5 zile de la data  luării acesteia.”
17. La articolul 22 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins:
„(2) Autorizaţia este valabilă 4 ani de la data deciziei de autorizare.”
18. Articolul 38 va avea următorul cuprins:
„ART. 38
Furnizorii de formare profesională care organizează programe de formare profesională a căror formă de  pregătire este învăţământul la distanţă, prin corespondenţă, e-learning etc. nu se supun reglementărilor  de autorizare cuprinse în prezenta metodologie.”
19. Anexele nr. 1 – 11 se înlocuiesc cu anexele 1 – 11*) care fac parte integrantă din prezentul ordin.
––––
*) Anexele nr. 1 – 11 sunt reproduse în facsimil.
ART. 2
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul educaţiei şi cercetării,  Mircea Miclea
Ministrul muncii, solidarităţii sociale şi familiei,  Gheorghe Barbu
Salveaza anexele de pe site-ul Autoritatii nationale pentru Calificari Anexele in format doc: 1 modif,  1,  2,  3,  4,  5,  6

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*