Acest proiect este finantat de Comisia Europeana. Prezentul material reflecta doar opinia autorilor iar Comisia nu poate fi facuta raspunzatoare pentru orice folosire a informatiilor continute.
- Producerea alimentelor
- Scopul activitatii de curatenie in producerea alimentelor
- Analiza riscurilor
- Procesul de curatare inseamna indepartarea impuritatilor
- Tipuri de impuritati
- Procesul de curatare
- Procesul de dezinfectare
- Procedee
- Igiena=control asupra riscului biologic
- Inlaturarea contaminarii biologice
- Tehnologii de curatare de baza
Productia alimentelor
Consta in pasii de procesare ai materiei prime pana la produsul final
In cazul producerii alimentelor acestia pot fi impartiti in :
Scopul procesului de curatare in alimentatie
Analiza riscurilor
Procesarea alimentelor genereaza si un risc de contaminare al produselor finite. O analiza a riscurilor trebuie sa tina seama de urmatorii factori.
RISC
1. Biologic
2. Chimic
3. Fizic
Procesul de curatare inseamna indepartarea impuritatilor
Tipuri de impuritati
Pentru personalul de curatenie, agentii de contaminare pot fi impartiti in tipuri de impuritati
- Microorganisme si colonii
- Particule abrazive
- Cruste
- Coroziunea
- Urme de agenti de curatare sau dezinfectanti
Curatarea
Procesul de curatare
Factorii care determina succesul procedurilor de curatare
Dezinfectarea
Procesul de dezinfectare
Premise obligatorii
Tehnici
Procedee
Exemplu de proces de curatare si dezinfectare
Igiena
Ce inseamna igiena?
Procedurile si comportamentele care au ca scop prevenirea contractarii unor boli sau mentinerea starii de sanatate.
Masurile de igiena sunt:
Igiena inseamna controlul asupra riscului biologic
Microorganismele trebuie controlate din cauza:
Abilitatilor de a supravietui si a se multiplica (infectia alimentara)
Producerii si persistentei toxinelor (intoxicatie alimentara))
…. bacterie patogena
Inlaturarea contaminarilor biologice
Agenti patogeni in productia de lactate
- Salmonella este o bacterie patogena comuna care se gaseste in productia de lactate.Aceasta bacterie poate cauza boli grave si poate supravietui vreme indelungata in tubul digestiv.
- Listeria monocytogenes.este o alta bacterie patogena. Aceasta bacterie este capabila sa se multiplice chiar si la temperatura din frigider (4°C) si poate cauza chiar si boli mortale. In pericol sunt in special femeile insarcinate, copiii si persoanele in varsta.
Agentii patogeni in productia carnii
- De asemenea, in procesarea carnii, Salmonella este o amenintare pentru sanatatea consumatorului dar mai exista si alte microorganisme patogene asociate cu carnea
- De exemplu Bacillus cereus , care persista sub forma de spori si care e rezistent si la temperaturi ridicate. Campylobacter si Clostridium perfringens, de asemenea. Aceste bacterii produc toxine cauzatoare de infectii alimentare.
Tehnologii de curatare
Tehnologiile specifice industriei alimentare sunt:
- Curatarea sub presiune
- Curatarea cu spuma
- Curatarea cu dioxid de carbon (gheata uscata)
Curatarea deschisa cu utilaje preinstalate
Spalarea la locul de productie
Curatarea cu jet sub presiune si sub inalta presiune
Fata de curatarea cu jet sub presiune jetul cu inalta presiune foloseste apa sub presiune inalta de la distante mici. Aceasta metoda de curatare poate fi asigurata doar de firmele specializate.
Curatarea cu spuma
Curatarea la rece cu dioxid de carbon (gheata uscata)
– raceste rapid suprafetele si aglutineaza murdaria
– cauzeaza tensiune intre suprafata si murdarie datorita sublimarii gazului de dioxid de carbon
– indeparteaza ramasiltele de impuritati tot datorita sublimarii gazului de dioxid de carbon
Curatarea prin utilaje preinstalate
Curatarea sistemelor de productie cu utilaje preinstalate deschise
Spalatul la locul de productie
Containerele de transport, vitrinele de prezentare se curata folosind urmatoarele tehnici :
– Imersie
– Curatare sub jet de presiune
– Curatare cu abur sub presiune inalta
Masini de spalat
– masini cu hota
– nu exista separare intre zona de incarcare si cea de descarcare
Masini speciale de spalat
Separare intre zonle curate si cele murdare
Incarcare pe partea murdara (nesterila)
Descarcare pe partea curata (sterila)
Modulele si informatiile aditionale se pot obtine la: www.euroactivconsult.ro si www.hygiene-for-cleaners.eu