Acest proiect este finantat de Comisia Europeana. Prezentul material reflecta doar opinia autorilor iar Comisia nu poate fi facuta raspunzatoare pentru orice folosire a informatiilor continute.

Cuprins

1. Ce este curatarea?
2. Compusi ai solutiilor de curatat
3. Agenti de curatare acizi
4. Agenti de curatare neutri
5. Agenti de curatare alcalini
6. Ce este dezinfectia?
7. Cerinte pentru agentii de dezinfectie
8. Folosirea agentilor de dezinfectie
9. Procesarea
10. Aspecte importante
11. Probleme comune si solutiile corespunzatoare
12. Protectia muncii

Curatarea

Ce este curatarea?

• Indepartarea impuritatilor in vederea asigurarii securitatii produselor alimentare
• Inseamna reducerea riscului fizic, chimic si biologic
• Reziduurile alimentare  in particular constituie un mediu de cretere pentru microorganismele patogene

Proceduri fundamentale de curatare

• Indepartarea deseurilor de productie
• Aplicarea solutiei de curatat
• Limpezirea
• Aplicarea solutiei de dezinfectat
• Limpezirea cu apa potabila

Compusi de curatare I

Agenti tensioactivi

•Sunt substante ce actioneaza asupra suprafetelor ce reduc tensiunea de suprafata a apei si usureaza umezirea mizeriei, precum si indepartarea acesteia
•Agentii anionici sau niotensioactivi sunt printre cei mai folositi.

Agentii complecsi

Polifosfatii, fosfonatii, EDTA (acid etilendiaminotetraacetic) si alti compusi similari scad duritatea apei transformand calciul si magneziul din apa

•Previn formarea de piatra si imbunatatesc eficienta solventilor tensioactivi. De asemenea,  previn depunerea murdariei

 Agenti pe baza de oxigen

•Peroxidul sau hipocloritul se folosesc pentru indepartarea murdariei persistente si au si efect antimicrobian in functie de concentratie si timpul de aplicare

Compusi de curatare II

Inhibitori de spuma (zgura)

•Previne aparitia spumei (zgurii)

Inhibitori de coroziune

•Previn coroziunea datorata agentilor de curatare acizi

Alti agenti

•Stabilizatori, au rolul de a preveni formarea de reactii chimice intre componentele agentului de curatare
•Clorina ajuta la peptizarea (trecerea in stare coloidala) a proteinelor

Tipuri de agenti de curatare

In functie de  pH , distingem 3 tipuri de agenti de curatare

In functie de  pH , distingem 3 tipuri de agenti de curatare

In functie de pH , distingem 3 tipuri de agenti de curatare

Agenti de curatare acizi

Domeniul de folosire

•Se folosesc la dizolvarea depozitelor organice sau anorganice cum ar fi piatra, depunerile de bere sau lapte.
•Pentru curatarea tancurilor de incalzire sau a facilitatilor sanitare
•Sunt corozivi pentru diverse materiale, de ex. aluminiul

+  Foarte potrviti pentru indepartarea depozitelor minerale

–  Sunt corozivi pentru plastic, aluminiu, etc.

Compusi tipici

Acizii anorganici cum ar fi cel sulfuric(H2SO4), clorhidric(HCl) , acid nitric(HNO3)  au performante mari, dar sunt extrem de corozivi.

Acidul fosforic(H3PO4) sau sulfamic(H3NSO3) au performante bune si coroziune redusa.

Acizii organici ca acidul acetic (CH3COOH), hidroxiacetic(C2H4O3) sau citric(C6H8O7)

– au performante reduse, dar nu sunt corozivi

 

Agenti de curatare neutri

Domeniul de folosire

•In procesele de curatare manuale
•Pentru materiale ce pot fi deteriorate de catre agentii acizi sau alcalini

+  Buni pentru curatare manuala (pHneutru)

+  O mare putere de curatare a grasimilor

–  Ineficienti impotriva reziduurilor proteice

Compusi tipici

•Fara aditivi sau compusi alcalini
•Solventii tensioactivi sunt de obicei neionici sau anionici

Materiale de curatat alcaline

Domeniul de folosire

•Industria carnii, in fabrici, afumatorii la grilluri

+  Inlatura usor proteinele, prin peptizarea sau distrugerea  lantului proteic

+  O foarte buna actiune asupra grasimilor

–  Corozive fata de anumite materiale, cum ar fi aluminiul

Compusi tipici

•Hidroxid de sodiu sau potasiu (NaOH, KOH) – performante bune, dar extrem de corozivi
•Amine si silicati – performante mai reduse, dar mai putin corozive

Dezinfectia

Ce este dezinfectia?

•Inactivarea  sau distrugerea microorgannismelor in scopul eliminarii posibilitatii aparitiei de infectiilor.
•Tinta este inactivarea sau distrugerea bacteriilor patogene

Conditii prealabile

•Curatarea  si uscarea suprafetelor pana la disparitia
•reziduurilor organice si chimice
•Intai curatarea si apoi dezinfectia!

Tehnici folosite

•Dezinfectia termica
•Dezinfectia chimica
•O combinatie intre cele doua

Cerinte pentru agentii de dezinfectie

Cerinte

•Sa fie rapid si eficient in neutralizarea unei game cat mai mari de agenti patogeni
•Sa nu fie toxic pentru om
•Sa nu genereze probleme pielii sau facilitatilor de productie
•Toleranta crescuta impotriva reziduurilor proteice

.     Toleranta crescuta impotriva agentilor tensioactivi de curatare

•Biodegradabilitate
•Durabilitate

 Alegerea dezinfectantului

•Trebuie sa fie garantat pentru folosirea in industria alimentara
•Trebuie sa fie un produs certificat de pe lista oficiala aprobata in fiecare tara

Aplicarea dezinfectantilor

Halogenii

Clorina activa se foloseste pentru curatarea manuala in zonele de instalatii si facilitati sanitare precum si sub forma de spuma

+ Eficienta impotriva bacteriilor, fungilor si virusilor

+ Actiune rapida

+ Reziduurile sunt usor de inlaturat prin limpezire

+ Pret convenabil

– Reziduurile proteice consuma o cantitate mare de clorina

– Poate cauza  iritatii ale pielii si degradeaza  o serie de materiale

– Devine exterem de periculosa in combinatie cu produse acide prin degajarea de gaz clorinic!

Peroxidul de hidrogen

Oxigen activ, folosit pentru curatare

+ Eficienta impotriva bacteriilor, fungilor si a virusilor*

+ Actiune rapida *

+Nu raman reziduuri

– Necesita temperaturi ridicate pentru o actiune rapida  (T > 55°C)

– Instabil , se discociaza in oxigen si apa

*  Mai eficient, mai putin periculos si mai putin daunator pentru mediul inconjurator decat clorina activa.

Compusi de amoniu cuaternari

Au caracteristici similare cu cele ale compusilor tensioactivi

+Inodor, incolor

+Nu irita,  efect coroziv scazut

+ Toxicitate scazuta

+ Poate fi folosit in medii care au aproape orice marime a pH-ului

– Eficienta scazuta impotriva anumitor bacterii (bacterii gram-negative)

– Neutralizati de reziduurile de tensioactivi anionici

– Neutralizati de proteine

– Perioada mare de aplicare

– Necesita multa apa pentru limpezire

 Alcoolurile

Sunt folosite pentru dezinfectarea mainilor si a suprafetelor

+ Actioneaza rapid si eficient impotriva bacteriilor

+ Toxicitate redusa

+ Nu lasa reziduuri

– Eficienta scazuta impotriva sporilor

– Perioada indelungata de neutralizare a  virusilor

– Trebuie folositi in solutii cu dozaj mare  (70 %)

– Pret ridicat

 

Procesul de curatare

Exemplificarea unui proces de curatare si dezinfectare

•Curatati in mare (utilizand metode de curatare uscata sau umeda)
•Efectuati curatarea aplicand solutie de curatati la o temperatura ridicata
•Pentru a curata eficient suprafetele, trebuie acoperite in intregime de solutia de curatat
•Limpeziti cu atentie folosind apa, astfel incat sa fie indeparta orice urma de solutie de curatat
•Aplicati solutiile de dezinfectare doar cu ajutorul ustensilelor de curatare (mop, galeata, alte recipiente..)
•Suprafetele trebuie sa fie acoperite in intregime cu solutia de dezinfectat
•Verificati daca se respecta concentratia de dezinfectant-tineti cont de faptul ca apa ramasa va dilua dezinfectantul
•Respectati timpul de contact
•Limpeziti cu apa curata

Controlul calitatii

Se va controla finalitatea procesului de curatare si dezinfectare!

•Se va verifica concordanta cu procedurile stabilite in planul de management al calitatii intern cu privire la curatenie

Se va verifica concordanta cu procedurile stabilite in planul de management al calitatii intern al producatorului de alimente

Responsabili

Personalul cu experienta profesionala in igiena sau microbiologie

Documentatia pentru procesul de curatenie si dezinfectie

•In concordanta cu normele HACCP ale producatorului

Aspecte importante

Cand aplicati solutii de curatare sau dezinfectare:

•Nu amestecati niciodata solutiile de curatat cu cele de dezinfectat!* Pericol de explozie
•Aplicati dezinfectantii dupa finalizarea procesului de curatare
•Aplicati dezinfectantii pe suprafete uscate si curate
•Microorganismele sunt in general indepartate prin dezinfectare, dar virusiii  au o rezistenta mare fata de unii dezinfectanti
•Eficienta scazuta a dezinfectantilor poate fi cauzata de aplicarea gresita a lor , de ex. un timp prea scurt de aplicare
•Unii dezinfectanti nu au efect asupra unor microorganisme

* Folositi doar produse manufacturate si nu preparate proprii.

Probleme comune

Coroziunea ca urmare a folosirii solutiilor de curatare si dezinfectare

•Efectul nociv al agentilor asupra materialelorl (pH prea ridicat sau prea scazut, rezistenta la solventii organici)

Exemple

•Pete galbene ireversibile aparute pe linoleum ca urmare a
•aplicarii alcalinelor
•Deteriorarea marmurei  ca urmare a actiunii acizilor
•Unele materiale plastice sau coloranti se dizolva in contact cu detergentii organici

Solutionare

•Cititi cu atentie instructiunile, investigati despre ce tip de material este vorba si despre cum se curata si dezinfecteaza

Reziduurile in urma procesului de curatare si dezinfectare

•Reduc functionalitatea suprafetelor (rugozitate, adezivitate)

Exemple

•Compusii amonici lasa pete lipicioase (trebuie indepartate regulat)
•Materialele plastice se macereaza sau chiar se pot dizolva sub actiunea solventilor organici

Solutionare

•Cititi cu atentie instructiunile, informati-va despre ce tip de material este vorba si cum se curata si dezinfecteaza.

Protectia  muncii

Inainte de a incepe sa lucrati cu solutii de curatat si dezinfectat:

•Cititi procedurile operationale standard pentru zona dvs. de lucru (depozitare, procesare, indepartare, cerinte legale pentru manipularea produselor chimice)
•Cititi instructiunile de protectie, de ex.pliantul ce insoteste produsul inainte de a-l aplica
•Aplicati produse de ingrijire ale pielii atat inainte, cat si dupa munca
•Utilizati echipament personal de protectie (manusi, salopete, ochelari)  de cate ori este necesar
Modulele si informatiile aditionale se pot obtine la: www.euroactivconsult.ro si www.hygiene-for-cleaners.eu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*