În dezinfectanți și detergenți se găsesc substanțe atât de periculoase încât se protejează de ele doar cine le evită
Folosim aceste produse zilnic, le cumpărăm fără să citim etichete şi fără să căutăm înţelesurile unor termeni gen „ftalaţi, „triclosan” sau „lauril sulfat de sodiu – SLS”. În produse de igienă corporală (săpun, şampon, gelul de duş), dar în egală măsură şi în detergentul de vase sau cel de pardoseli există o substanţă extrem de toxică: SLS. Pe etichete apare notat: SLS, sulphate ori SLES. E substanţa care face spumă. SLS este un produs de sinteză ieftin şi toxic.
Studii clinice au dovedit că odată ajuns în organism, SLS favorizează dezvoltarea celulelor canceroase. Poate provoca de la dereglări hormonale la tulburări ale sistemului nervos şi chiar malformaţii ale fătului. „Substanţa ajunge în corp prin microcirculaţie, dacă intră în contact cu pielea, atacă ficatul şi creşte riscul de cancer”, explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Practic, când se foloseşte lichid cu conţinut de SLS, ar trebui ca pielea să fie complet protejată cu mănuşi, iar căile respuratorii de asemenea trebuiesc acoperite, pentru a nu inhala aburii toxici.
Alternative la produsele de curăţenie periculoase se găsesc în bucătărie sau la dealeri specializaţi. Pe de o parte, e indicat să folosim săpun de casă, iar o soluţie cu săpun diluat poate curăţa aproape orice. Pentru curăţarea frigierului bunicile recomandă apa cu bicarbonat, iar pentru a degresa, oţetul diluat în apă.
Există, de asemenea, reţele de vânzători de produse de curăţenie ecologice, care pot fi găsite la o simplă căutare pe internet. În anumite farmacii se vând detergenţi ecologici, pentru hainele copiilor, dar şi în hipermarketuri sunt de vânzare soluţii de curăţenie bio.
„Ftalaţii din detergenţi şi produsele de îngrijire bruiază funcţionarea sistemului endocrin şi pot duce la obezitate şi defecte la naştere.”
DR. IOANA VÂRTOSU, medic generalist
Citeste materialul complet pe www.evz.ro
Foto: www.womensvoices.org