Nanotehnologia este deja folosita in diverse produse de curatare, pentru a face viata mai usoara si mai putin poluanta pentru mediu.

envirosan-range

Companiile cerceteaza de ceva timp utilizarea nanoparticulelor in sapun. Nanoparticulele fac sapunul mai eficient si mai putin daunator mediului. De exemplu, EnviroSan Products ofera un produs numit Solution 2000, iar Nano Green Sciences a dezvoltat un produs de curatenie numit Nano Green.
Ambele produse contin nanoparticule organice, numite micele, care variaza ca marime intre 1 si 4 nanometri in diametru. Cateva micele se lipesc de moleculele de grasime, legand toti atomii intre ei de pe o suprafata murdara, cum ar fi blatul de la masa de bucatarie. Dupa ce aceste micele blocheaza particulele de grasime, puteti sterge cu usurinta suprafata.

Sursa foto – http://www.phs.co.uk/

Unele companii, cum ar fi AltimateEnviroCare Services si EcoActive Surfaces, folosesc nanoparticule de oxid de titan, ca parte a unui microfilm ce utilizeaza foto-energia pentru a ucide bacteriile de pe suprafete. Nanoparticulele de oxid de titan sunt numite fotocatalizatori, pentru ca au capacitatea de a folosi energia luminii pentru a produce o reactie chimica care ucide bacteriile.

gracoOxiTitan este un spray care acopera o suprafata de nanoparticule de zinc si nanocristale de dioxid de titan. Acest strat reactioneaza cu apa din aer pentru a face ca apa sa se separe in ioni de oxigen si hidroxid. Acesti ioni apoi reactioneaza cu bacteriile, virusurile, compusii organici volatili si mucegaiul, transformand aceste molecule organice in dioxid de carbon si in molecule organice mai putin daunatoare.

Sursa foto – http://www.oxititan.com/

Unele companii folosesc substante antibacteriene care contin nanoparticule de argint. Daido Special Steel Corporation a dezvoltat un pulverizator numit HGT Nano Silver Photocatalyst, cu o combinatie de nanoparticule de argint si nanoparticule de dioxid de titan.

oxititan4ozAcest produs este eficient cand exista lumina, pentru ca nanoparticulele de argint imbunatatesc performanta fotocatalitica a nanoparticulelor de titan. Cu toate acestea, deoarece nanoparticulele de argint ucid bacteriile, chiar si atunci cand lumina nu este disponibila, suprafata tratata va avea proprietati antibacteriene chiar si in intuneric. In acest moment, produsul este disponibil doar in Japonia.

Sursa foto – http://www.blueshieldtechnologies.com/

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*