Multi dintre cei care activeaza in domeniul intretineii cladirilor, implementeaza in prezent o serie de programe pentru a contribui la reducerea consumului de energie, apa, combustibil, si alte resurse pe care le folosesc.
Atunci cand, pentru reducerea consumului, se impun schimbari de natura structurala, mecanica sau alte schimbari asemanatoare, managerii apeleaza de multe ori la ingineri externi sau companii de prestari servicii, pentru a-i ajuta la implementarea acestor programe.
Cu toate acestea, exista un grup de oameni care este de multe ori trecut cu vederea, cand vine vorba de a opera aceste activitati de intretinere a cladirilor, intr-o forma “verde” sau mai sustenabila, si interesant este, ca acesti oameni cunosc mai bine decat oricine altcineva, ce inseamna intretinerea cladirilor.
Am descoperit in industria de curatenie, faptul ca rolul agentilor de curatenie s-a schimbat si dezvoltat semnificativ, in ultimii 25 de ani. Calendarul de mai jos, arata ceea ce s-a modificat :
- De zeci de ani, accentul lucratorilor in curatenie s-a pus pe aparenta in intretinerea curateniei – trebuia sa arate curat, podelele trebuiau sa luceasca, etc.
- Apoi, cu aproximativ 15 ani in urma, multi din industria curateniei, experti din domeniul de sanatate publica si manageri de cladiri, au inceput sa constientizeze faptul ca exista o legatura directa intre sanatatea celor care foloseau cladirea si calitatea intretinerii curateniei in acea cladire. O curatare intensiva ajuta la indepartarea agentilor patogeni, care pot cauza boli.
- Acest aspect a fost dezbatut timp de multi ani, pana la mijlocul anilor 2000, moment in care conceptul de “Curatenie verde” a devenit centrul de interes al industriei de curatenie.
- Astazi suntem martorii unei noi etape de evolutie in curatenia profesionala : lucratorii in curatenie au preluat o mai mare responsabilitate in ceea ce priveste contributia la dezvoltarea sustenabilitatii cladirilor, si astfel la reducerea costurilor operationale si imbunatatirea eficientei. Sistemul de codificare pe culori poate ajuta in acest sens.
Culorile si curatenia
Sistemul de codificare a culorilor joaca, de ceva timp, un rol important in industria profesionala de curatenie . Desi nu se cunoaste cu exactitate cine sau unde a inceput acest proces in curatenie, s-a dezvoltat probabil in urma cu vreo 20 de ani in sectorul medical, unde exista niste scheme exacte de folosire a culorilor, pentru a indica potentialele sectoare cu risc crescut si pentru a ajuta protejarea sanatatii personalului si a pacientilor.
In industria de curatenie, codificarea pe culori reprezinta o forma de a comunica lucratorilor, ce produs sau ce proces trebuie folosit, si unde trebuie folosit. Scopul este curatenia “fara greseli”, iar intr-o industrie in care comunicarea verbala trece usor in plan secundar, acest mod de comunicare devine din ce in ce mai necesar.
Un exemplu de codificare a culorilor in curatenie ar fi urmatorul :
- Culoarea rosie este destinata acelor produse de curatenie (lavete, mop-uri, chimicale, ustensile, etc.) special concepute pentru folosirea lor in zona toaletelor, pentru curatarea vaselor de WC, pisoarelor, pardoselilor, etc.)
- Culoarea verde este destinata produselor folosite pentru curatarea zonei de pregatirea hranei.
- Produsele de culoare galbena ar trebui folosite pentru curatarea chiuvetelor si a altor dispozitive instalate la acelasi nivel.
- Produsele de culoare albastra ar trebui folosite pentru curatarea zonelor cu risc scazut, cum ar fi birourile, blaturile de lucru, si alte suprafete din zona comuna de desfasurare a activitatilor.
Culorile si Sustenabilitatea
Putem , de asemenea, folosi culorile pentru a ne ajuta la identificarea electronicelor, utilajelor mecanice si a altor sisteme care folosesc curentul, si care se pot opri peste weekend, sau cand cladirea nu este folosita, acestea fiind situatii tipice,in care muncitorii angajati pot interveni. Acestia, nu doar ca sunt responsabili de intretinerea cadirilor, dar sunt chiar ultimii care inchid cladirea.
Asadar, cum arata un sistem de codificarea culorilor, cand vorbim de sustenabilitate?
Managerii si muncitorii responsabili ar trebui, in primul rand, sa identifice toate sursele de curent si sistemele care folosesc curentul, intreaga instalatie, precum becuri, monitoare, copiatoare, computere, imprimante,sisteme HVAC si automate frigorifice, care sunt toate lasate pornite la sfarsitul zilei de munca. O bulina mica, dar vizibila, ar trebui lipita pe intrerupatoarele acestor consumatori, indicand, de exemplu, urmatoarele:
- Rosu : O bulina rosie lipita pe intrerupatoare, aparate specifice, si alte dispozitive electrice, ar transmite agentilor de curatenie si celorlalti din cladire, ca aceastea ar trebui oprite la sfarsitul zilei de munca sau cand nu sunt folosite.
- Verde : O bulina verde pe un intrerupator sau dispozitiv electric, ar indica faptul ca acesta ar trebui lasat pornit tot timpul. Acestea s-ar putea aplica, sper exemplu, pe anumite computere (dar, nu pe toate), sau iluminatul de siguranta, etc.
- Albastru : O bulina albastra ar trebui sa indice faptul ca agentii de curatenie sau ceilalti din cladire, ar trebui sa intrebe managerul de facilitati sau administratorul cladirii, daca o sursa de curent sau un dispozitiv ar trebui oprit la sfarsitul zilei de munca.
- Galben : O bulina galbena ar trebui sa indice faptul ca o sursa de curent sau un dispozitiv, ar trebui pornit sau oprit, doar de catre managerul de facilitati sau anumiti administratori. De multe ori, aceste elemente sunt controlate de cronometre, care le pornesc si le opresc la orele programate.
Masurarea Rezultatelor
Mai devreme, mentionam faptul ca primul pas in implementarea unui sistem de codificare a culorilor intr-un program de sustenabilitate, este identificarea surselor de curent / de utilizare. Acest lucru se poate dovedi eficient, deoarece managerii nu sunt intotdeauna siguri care sunt consumatorii de curent, pana nu incearca sa reduca consumul.
Un astfel de exemplu a aparut intr-o cladire relativ noua, proiectata pentru un program special de onoruri la Universitatea din Indiana. Cladirea, ce a fost inaugurata in 2008, a fost conceputa pentru depasi cerintele actuale de eficienta energetica. Cu toate acestea, testele facute cu ajutorul panoului de control, bazat pe o tehnologie avansata, care contribuie la un control si o monitorizate atenta a consumului de energie, au indicat un consum de energie mult mai ridicat decat se asteptau.
Pentru a descoperi motivul, experitii in constructii si profesionistii din curatenie au analizat intreaga cladire. Au descoperit, astfel, ca multi dintre angajatii din cladire, foloseau sistemul de incalzire in birouri, atat in lunile de vara, cat si in cele de iarna, pentru ca li se parea cladirea prea rece. Mai mult decat atat, de multe ori instalatia de incalzire era lasata pornita si dupa ore de program.
Instalatiile de incalzire, sunt evident, elemente marcate cu bulina rosie (folosind exemplul cu sistemul de codificare al culorilor). Agentii de curatenie, care gasesc aceste dispozitive pornite, ar trebui sa le opreasca. La Universitatea din Indiana, managerii au fost nevoiti chiar sa faca schimbari si in ceea ce priveste sistemul HVAC pentru eficientizarea instalatiei de incalzire/aer conditionat. Dupa implementarea acestor schimbari, folosind din nou panoul de control, s-a inregistrat o reducere cu 40 de procente a consumului de energie, in principal datorita eliminarii furnizorului de caldura si a reglarii sistemului HVAC.
Daca sistemul de codificare al culorilor pentru sustenabilitate este urmatorul mare rol al muncitorilor angajati in intretinerea cladirilor, este foarte probabil sa aiba o contributie catre un alt pas in evolutie : crearea unei “ culturi a sustenabilitatii”. Acest lucru se intampla atunci cand toti cei implicati – cei care lucreaza in acea cladire, agentii de curatenie, chiar si vanzatorii – joaca un rol in efortul de a face cladirea “mai verde” si mai sustenabila … care poate avea implicatii in reducerea consumului de energie si protejarea resurselor natural.
Sursa : www.environmentalleader.com